Lystrup Nordsjö Idé & Design

Meny

Male panel

Et lyst kjøkken med malt panel

Skal du male panel eller annet treverk innendørs, bør du gjøre det i løpet av vinterhalvåret. Da er sjansen minst for at det sprekker opp senere, og du unngår skjemmende krympesprekker.

På vinteren når det er kaldt ute så varmer vi opp husene våre med kunstig varme. Luftfuktigheten inne er derfor på det laveste og alt treverk vil trekke seg sammen. I sommermånedene trekker treverk til seg fukt igjen, og det vil ese ut. Hvis du maler når panelet har est ut, vil det da bli noen millimeter med umalt panel når treverker trekker seg sammen om vinteren. Du gjør derfor lurt i å få unnagjort jobben nå i vintermånedene. Og med de nye miljømalingene er ikke utluftning etterpå noe problem.

Har du vært uheldig å få krympesprekker? Slik fikser du det:

Malerens tips – male panel i vinter!

Har du opplevd at malte panelvegger plutselig brister i skjøtene om vinteren og får skjemmende krympesprekker? Det er fordi treverket i februar og mars er på sitt tørreste. Akkurat derfor lønner det seg å male det om vinteren.

Treverk lever sitt eget liv

Treverk er et levende materiale som beveger seg selv etter at det er kommet opp på veggen. Det trekker til seg fuktighet og sveller om sommeren når luftfuktigheten er på sitt høyeste, og tørker inn og krymper om vinteren når vi fyrer og inneklimaet er tørt. Det er når treet trekker seg sammen at sprekkene oppstår i panelskjøtene, og slike krympesprekker er dessverre ofte ikke så pene.

Male treverk

Et godt tips er å male treverk når det er på det kaldeste ute, og særlig nå en god stund etter jul da vi allerede har hatt god oppvarming i huset vårt i lang tid. Og med de nye miljømalingene er ikke utluftning etterpå noe problem. Det kan derfor være smart å la en vinterhelg gå til ditt ventende panelprosjekt!

Slik fikser du krympesprekkene
  1. Skrap rent så du får jevne flater
  2. Puss med et fint sandpapir
  3. Jevn sprekken med en akrylfugemasse
  4. Mal over med panelmaling
  5. Mal over med Ambiance Superfinish

En annen fordel med å male om vinteren er at det er lettere å holde riktig temperatur i rommet som vi gi deg det peneste resultatet. På varme sommerdager tørker vanntynnbar maling raskt og det kan være vanskeligere å unngå striper og sig.

Hvilken farge skal du male panelet?

Halvor Bakke og teamet hans i Eventyrlig Oppussing har gjort om herlige hytter i fjellheim, innlandet og sjøen til fornyede drømmesteder gjennom flere sesonger. Veldig ofte er det panel på disse hyttene og Halvor har skapt magi ved å gi hyttene ett nytt liv med hjelpe av maling. Se bilder fra hyttene her!

I sesong 4 laget de også en teknisk løsning hvor man kan besøke disse hyttene digitalt. Velkommen inn!

Hvilken maling skal du bruke til panel

Ambiance Superfinish er Nordsjös beste maling til panel, og kommer i matt og halvblank. Legg på malingen med rull, og etterstryk deretter med en bred pensel. Dette er en vanntynnet maling som er støvtørr etter 4 timer. Du kan vaske pensler og verktøy i vann.

Ved nymaling av ubehandlet treverk innendørs skal først kvister isoleres med Kvistlakk eller Kvist- og sperregrunn. Sparkles ved behov. Mal så 2 ganger med Ambiance Superfinish i ønsket glansgrad.

Informasjon om cookies

Dette nettstedet bruker informasjonskapsler for å forbedre funksjonalitet og ytelse, for å vise deg relevante reklamemeldinger, og for å samle inn statistisk informasjon. Hvis du fortsetter å oppholde deg på denne nettsiden, gir du ditt samtykke til bruken av informasjonskapsler som plasseres på enheten din, og behandling av dine personopplysninger. Du får mer informasjon ved å lese retningslinjene for informasjonskapsler.


Nei, gi meg mer informasjon